Štampa knjiga sa
mekim i tvrdim povezom

Knjige spadaju među jedne od zahtevnijih grafičkih proizvoda. Knjiga je sastavljena od korica i knjižnog bloka, a pri tome su korice štampane na deblji papir, ili kaširane na lepenku, a knjižni blok na papire manjih gramatura.

Povez heftanjem ili klamovanjem je tehnološka operacija kod koje odštampane listove savijamo te ih povezujemo na rikni sa žicom. Proces omogućava heftanje od 2 do 20 listova tj. 8 do 80 stranica.

U tehnološkom procesu mekog ili broširanog poveza mašina nahrapavljuje krajeve knjižnog bloka koji se lepe, što omogućuje bolje prijanjanje vrućeg lepila. Sledi mašinsko bigovanje korica i lepljenje knjižnog bloka pod pritiskom na riknu korica. Kada je postupak lepljenja gotov sledi obrezivanje na tačan format.
Knjige sa mekim povezom se obično rade u opsegu od 40 do 500 stranica tj. do debljine knjižnog bloka od 50 mm.

Tvrdi povez je najzahtevniji povez knjige te se koristi za knjige trajne vrednosti. Knjižni blok se spaja sa tvrdim koricama čija je osnova deblja višeslojna lepenka. Knjižni blok se šije koncem te se pre poveza obrezuje na tačan format, a rikna se ojačava. Na glavu i noge rikne lepe se zaglavna traka i po želji pokazna traka. Rikna knjige može biti zaobljena ili ravna. Korice su sa knjižnim blokom spojene preko predlista i zalista, gde se jedan list kašira na poleđinu prednje i zadnje korice, a drugi za knjižni blok. Na korice luksuznijih izdanja rađenih sa tvrdim povezom često se navlači omotač koji je najćešće štampan u više boja.

Knjige
 

Povez knjiga

Pregledajte standardne načine uvezivanja knjiga koje možete uraditi kod nas!

 

Povez heftanjem

Heftanje na dva mesta
Ukupan broj stranica knjige mora biti deljiv sa 4. Maksimalan broj stranica za knjige sa povezom žicom je oko 80 stranica.

Broširan povez

Meki povez lepljenjem
Broj stranica knjige sa mekim povezom kreće se od 40 do 600 stranica. Nije pogodan za premazne papire većih gramaža.

Tvrdi povez

Povez šivenjem
Broj stranica knjige kreće se od oko 80 do oko 800 stranica. Preporučuje se za knjige sa velikim brojem stranica.

 
 

Prijavite se za naš Newsletter!
- Budite u toku sa aktuelnim ponudama i promocijama -